INO Nature dan UTAR Melanjutkan Kerjasama untuk Penyelidikan Baja Bio Semi-Organik untuk Memperkasakan Pertanian Lestari

INO Nature Sdn Bhd dan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) telah mengumumkan lanjutan kerjasama mereka melalui majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU), yang diadakan di Kampus UTAR di Kampar pada 5 Julai 2023. Majlis itu menandakan permulaan projek penyelidikan terdekat yang bertujuan untuk mengenal pasti mikrob berkesan dalam rangkaian komprehensif baja, dan pada masa yang sama, mempromosikan pertanian yang lestari dan mesra alam di Malaysia.

Pengasas dan Pengarah Urusan INO Nature Sdn Bhd, Encik Roger Saw Gee Shyang dan Presiden UTAR, Ir Prof. Dato’ Dr Ewe Hong Tat menandatangani MoU itu di majlis yang dihadiri hadirin penting lain, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif INO Nature, Encik Liew Chee Wah; Pengurus Pemasaran, Encik Khong Yun Jaan; Pengurus Jualan, Encik Wong Wai Kong; Pembantu Peribadi kepada Pengarah Urusan, Sebastiane Saw; Dekan Fakulti Sains UTAR (FSc) Dekan Madya, Prof Dr Lim Tuck Meng; Timbalan Dekan FSc untuk R&D dan Program Pasca Siswazah, Dr Phoon Lee Quen; Pengerusi Pusat FSc untuk Pertanian dan Penyelidikan Makanan, Dr Tan Yen Nee; dan Prof Wong Hann Ling dan Dr Loh Pek Chin dari FSc Jabatan Sains Biologi.

Setelah menandatangani MoU sepanjang lima tahun pada 2017 sebelum ini, INO Nature dan UTAR sudah lama bekerjasama dari segi penyelidikan, dengan penerbitan jurnal penyelidikan iaitu Jurnal Mikrobiologi Malaysia. Penemuan ini memberikan pemahaman yang berharga tentang bakteria berpotensi dalam baja foliar dan pelet yang mampu meningkatkan pertumbuhan tumbuhan, malah menyumbang kepada pembangunan baja Bio Semi-Organik yang lebih baik.

Baca artikel sepenuh: https://news.utar.edu.my/news/2023/July/07/01/01.html?fbclid=IwAR1MbqlHWL2uXq26OuiBdIYWmKO8IhSU9wq9G46IW696EmlRE-1YgjeWpog